תהליך ייצור עורות

תהליך ייצור עורות

סתיו 2024

ייצור עור הוא תהליך בו הופכים את העור הגולמי (skin) לעור (Leather) – חומר רב תכליתי המשמש למספר תחומים כמו ביגוד, הנעלה, ריהוט, תשמישי קדושה, ריפוד רכבים ועוד.
תהליך ייצור העור כולל בתוכו מספר שלבים כולל: ניקוין, עיבוד, צביעה, גימור, חיתוך ותפירה.

ניקיון: העור עובר השרייה תכילה במים ואז בסיד, ההשריה מנקה את העור. לאחר מכן העור עובר ריכוך בעזרת שימוש באנזימים והמלחה והחמצה על מנת לשמר את העור.



עיבוד: ישנם מספר שיטות עיבוד וכל שיטה משפיעה מאוד על איכות ומחיר העור וכך גם על אופי השימוש בו.
1) עיבוד צמחי (Vegetable tanning): שיטת העיבוד הקדומה ביותר לעור. העור מעובד בתערובת קומפוסט על בסיס צמחי (מכילה בעיקר טאנין), למשך 6 חודשים. העור הצמחי הוא היקר ביותר והפחות נפוץ מכולם. העיבוד הצמחי משמר את תכונותיו ה"נושמות" של העור גם לאחר העיבוד. בזכות זה ניתן לעצבו על ידי ריכוכו בתמהיל דבק על בסיס מים, שתפקידו לייצב את העור ולמנוע את ריכוכו אם יירטב לאחר מכן. טכניקה זו משמשת לייצור מסיכות ונציאניות מסורתיות. העור המעובד באופן צמחי גם סופג שומן, ומסוגל "להשתזף" כאשר אינו מוגן מפני אור.

2) עיבוד בעזרת כרום: שיטת העיבוד הנפוצה ביותר כיום. השיטה כוללת שימוש במלחי כרום, תהליך מהיר יותר מעיבוד צמחי. עיבוד כרום מניב עור רך, גמיש ובמגוון צבעים.

3) עיבוד סינתטי: שיטה הכוללת שימוש בחומרים סינתטיים. שיטה יחסית חדשה שהולכת וצוברת פופולריות בזכות המהירות בה עיבוד העור מתרחש, ובזכות היעילות שלה.

*עובדה מעניינת- המילה "בורסה", במקור מהשפה הלטינית: "bursa" אשר משמעו תיק, ארנק. כמו המילה היוונית "בירסה", שמשמעותה "עור" (גם המילה העברית "בורסקאי" – מעבד עורות, מקורה באותה מילה). לאחר מכן, הפכה המילה לתיאור של שק עור המכיל כסף, בדומה למילה     Purse  באנגלית.

צביעה: מתבצעת במספר שיטות: ריסוס, צביעה בהשריה, צביעה ידנית. בנוסף יש מספר סוגי פיגמנטים: פיגמנט חומצי, פיגמנט ישיר או פיגמנט ריאקטיבי.

גימור: בשלב זה מתבצע הליטוש, ציפוי, הברקה, הטבעה וגימור הקצוות של העור.

חיתוך ותפירה: בשלב הזה העור מוכן לעבודה של המעצב, העור לעומת בדים אחרים מצריך שיטות חיתוך ועיבוד שונות, כולל ריכוך וצביעת הקצוות, יצירת פאזות ועוד.

תפירה של עור גם היא יוצאת דופן, צורכת מכונות מסיביות יותר, ושימוש בטכניקות מיוחדות.
 קצת על תהליך העיצוב והפיתוח אצלנו בדניאלה להבי את יכולה לראות כאן.

אז מה ההבדלים בין סוגי העורות ואיך אפשר להבדיל? כנסי לכתבה שהכנו לך שתעשה לך סדר בכל עולם העורות. >> סוגי עורות

בואי להיות חלק מהעולם שלנו